Hovslagare och sadelkonsulent

Som jag nämnde tidigare i veckan var det första skoningen med den nya hovslagaren i måndags och det gick jättebra! Vi fortsätter med sidkapporna bak (som Effect haft sedan jag för flera år sedan insisterade på att han skulle ha skor på sig även bak) samt skor utan kappor fram. Han kortade tån lite mer än vad som gjorts tidigare samt förklarade att han la höger framsko med något mer plats på insidan för att "uppmuntra" hovväggen att växa ner där då den är trasig. Sömmarna kunde han utan problem fästa ordentligt över det trasiga. Det blir ca fem-sex veckor till nästa skoning, boots runt om dagligen i hagen och fram vid ridning (vill göra allt jag kan för att undvika att Effect trampar av sig en sko tills dess).

Jag frågade hovslagaren vad han anser om att olja hovarna och framför allt nu på sommaren när de är torra och frasiga. Han sa att jag kan olja kronranden men med måtta för att inte hämma hovarnas egen produktion av olja. Jag använder mig av vanlig rapsolja (har även hört att olivolja ska vara bra).

I onsdags förmiddag, mitt under hästarnas powernap i hagen hehe, fick vi besök av min sadelkonsulent Madde. Kan säga att jag fick dåligt samvete av att väcka Effect och få honom att följa med mig, men sadeln skulle ju kollas så det fick jag göra. I stallgången sa hon att hon tycker den sjunker ner framme i manken där han inte har byggt muskler än så jag ska stötta upp med en padd under en tid framöver. Hon tittade när jag skrittade och travade en stund på ridbanan och sa att han är väldigt stel i bakbenen, har de ganska raka när han rör sig, och vi ska därför jobba med skrittbommar så mycket som möjligt. Vi ska lägga in mer klättring nerför mindre backar, långsamt så att han verkligen trampar igenom ordentligt ett steg i taget, och viktigt att jag håller mina händer lågt för att han ska huvudet lågt. Även backning från marken är bra då han inte ryggar rakt med mig på ryggen, gärna längs med en vägg, också långsamt och ett steg i taget. Backa några steg, halt, gå fram ett par steg, halt, backa några steg och så vidare.

Vi kör på under drygt en månads tid och lagom till att jag kommer hem från Turkiet ska jag ringa Madde och återkoppla hur det har gått! Därefter kan det bli aktuellt att kontakta vår hästmassör, Göran Larsson, och boka en tid. Jag är verkligen glad över att ha så duktiga, trevliga och kompetenta personer i vårt lilla "team"!

Om någon timme ska jag till Lundåkra och hjälpa till att bygga bana inför Pay and Jump imorgon, sen ska jag till Effect för en ridtur och fredagsmys! Hoppas ni har det riktigt bra idag och kan njuta av samma härliga väder som vi har här!

Gillar

Kommentarer

brieditiseventing
brieditiseventing,
vad bra att det funkar så bra med nya hovis😇
nouw.com/brieditiseventing
evelinasjostrand
evelinasjostrand,
Ja, jag är så glad för det! 😊 En får ju lite trust issues när en tror att hovslagaren gör ett bra jobb, men det visar sig att skoningen varit katastrofal. 😟
nouw.com/evelinasjostrand
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229